Julkaistu

Aiotko hankkia lapsellesi kännykän?


Aiotko hankkia lapsellesi kännykän?

Suomalainen lääkäri, fysiologian emeritusprofessori Osmo Hänninen on ehdottanut, että kännyköiden kylkeen liimattaisiin samanlainen tarra kuin tupakka-askissa: ”Tämä tuote voi vaarantaa terveytesi.”


Lapsiin suunnattu mainonta harkintaan

Suomessa lapsiin kohdistuvaa kännykkämainontaa ei rajoiteta vaikkakin Säteilyturvakeskus kehotti lapsia noudattamaan varovaisuutta tiedotteessaan 7.1.2009. Ranskan hallitus on sen sijaan tarttunut asiaan 17.10.2008. Ranskassa suunnitellaan parhaillaan lakia, joka kieltää alta 12-vuotiaisiin lapsiin kohdistuvan mainonnan. Ranskan hallituksen päätös mainonnan rajoittamisesta perustuu laajempaan tuomioistuimen kannanottoon matkapuhelinsäteilyn haittavaikutuksista. Ranskan laissa vaaditaan asiallisen informaation jakamista lapsille mm. handsfreen käytöstä. Myös Belgiassa on rajoitettu lapsiin kohdistuvaa kännykkämainontaa. Ison-Britannian säteilyviranomaisena toiminut Sir William Stewart on jo vuosia kehottanut teollisuutta suuntaamaan markkinointiponnistelunsa pois lapsista. Kaupallisten tiedotteiden sijaan pitäisi voida saada myös tietoa asiallisista kännykän käyttötavoista ja toisaalta kännyköiden mahdollisista riskeistä.

Suomalainen lääkäri, fysiologian emeritusprofessori Osmo Hänninen on ehdottanut, että kännyköiden kylkeen liimattaisiin samanlainen tarra kuin tupakka-askissa: ”Tämä tuote voi vaarantaa terveytesi.”

Kännykän mahdollisia vaikutuksia

Kännykän säteilyä mitataan SAR-arvolla. Jotkut kännykät säteilevät enemmän, toisille taas ilmoitetaan alhaisempi SAR-arvo. SAR-arvo kertoo ainoastaan siitä, kuinka paljon kännykän säteilyä absorboituu kehoon kilogrammaa kohden. SAR ei siis mittaa lainkaan niitä biologisia vaikutuksia, joita matkapuhelinsäteilyllä on elävään organismiin (esimerkkinä vaikkapa pään verenkiertohäiriöt). Toisaalta, tieteellisesti todettuja vaikutuksia ovat unihäiriöt, häiriöt kognitiivisissa toiminnoissa (EEG-tutkimukset), solutasolla stressiproteiinireaktiot ja veriaivoesteen läpäisevyyden lisääntyminen, joka liitetään neurologisiin sairauksiin, sekä muutokset perimään eli DNA:an.

Aikuisilla tehty WHO:n koordinoima Interphone-tutkimus osoittaa, että pitkäaikaiskäyttö – yli 10 vuoden käyttö tai 2000 tuntia – voi altistaa kuulohermokasvainriskille tai glioomalle (pahanlaatuinen aivokasvain).

Interphone-tutkimus on tehty 30-59-vuotiailla aikuisilla. Lasten kasvainriskiä ei vielä ole selvitetty epidemiologisissa tutkimuksissa. Silti syöpälääkärit haluavat varoittaa erityisesti lapsia aikuisilla tehdyn Interphone-tutkimuksen perusteella.

Lääkäreiden/viranomaisten kannanottoja

Venäjän säteilysuojakomissio (RNCNIRP) Yuri Grigorievin johdolla muistutti huhtikuussa 2008 lasten erityisestä herkkyydestä matkapuhelinsäteilylle. Venäjän viranomaiset mainitsivat lyhyen aikavälin riskeiksi mm. muisti- ja keskittymiskyvyn vaikeudet, oppimis- ja kognitiivisen toiminnan häiriöt, ärtymyksen, unihäiriöt, alttiuden stressille ja epilepsialle. ”Pidemmällä tähtäimellä kasvaa riski sairastua Alzheimerin tautiin, masennukseen ja keskushermoston toimintahäiriöihin”, todetaan komission lausunnossa. Myöskään raskaana oleville naisille tai neurologisista sairauksista kärsiville ei suositella kännykkää.

Ranskalainen Journal du Dimanche-lehti julkaisi kesällä 20 kansainvälisen syöpäspesialistin vetoomuksen, jossa korostettiin, ettei alle 12-vuotiaiden lasten ole hyvä lainkaan käyttää matkapuhelinta. Vetoomus herätti laajaa kansainvälistä keskustelua ja aihe oli kesällä esillä Suomessakin mm. A-studiossa ja Helsingin Sanomissa.

Heinäkuussa 2008 tapahtui kännykkärintamalla paljon: USA:ssa arvostettu Pittsburgin syöpäinstituutin johtaja Ronald B. Herbermann lähetti 3000 alaiselleen tiedotteen ”tärkeätä informaatiota matkapuhelimen käytöstä”, jossa Herbermann kertoi perehtyneensä tieteellisiin tutkimuksiin ja pitää mahdollisena syövän ja matkapuhelinsäteilyn välistä yhteyttä. Herbermann kehottaakin puhumaan kännykkään lyhyesti ja aina handsfreen kautta. Hän muistuttaa, että junassa, autossa tai metrossa peltikori voimistaa puhelimen signaalia heikon kentän vuoksi, mikä puolestaan nostaa kännykän tehoja. Herbermann kertoi lisäksi tilastoista, joissa on havaittu syöpiä nimenomaan nuorilla aikuisilla kännykän käyttäjillä (20-29 vuotiaiden ryhmässä). Luonnollisesti puheenvuoro herätti teollisuuden edustajissa suurta vastustusta.

Myös Israelin hallitus heilutti kesällä punaista lippua Israelin Interphone-tutkimuksen pohjalta. Dr Siegal Sadetzki, Israelin Interphone-tutkimuksen koordinaattori, laati Israelin hallituksen kannanoton, joka on suunnattu erityisesti lapsille. Israelin Interphone-tutkimusessa nähtiin sylkirauhassyövän kasvua ”ahkerilla” kännykän käyttäjillä. Kännykkämyynti notkahti Israelissa 10% hallituksen tiedonannon johdosta.

Singaporelainen kirurgi Keith Goh jatkoi varoitusten sarjaa 14.8. TodayOnline nettilehdessä. Myös Keith Goh´n erityinen huolenaihe oli juuri lapset. Goh kertoi kirurgintyössään havainneensa enemmän kasvaimia juuri nuorilla henkilöillä. ”Mikäli tämä johtuisi parantuneesta diagnostiikasta, löytäisimme pieniä kasvaimia, nyt löydämme suuria”, hän kommentoi.

Ruotsalainen epidemiologi Lennart Hardell esitteli Lontoon EMF-seminaarissa 7.-8. syyskuuta viimeisimmän tutkimuksensa, joka osoitti syöpäriskin viisinkertaistuvan niillä henkilöillä, jotka aloittavat kännykän käytön alle 20-vuotiaina. Hardell on tutkinut nuorten herkkyyttä enemmänkin. Environmetal Health -tiedelehdessä julkaistiin 15-19-vuotiaiden nuorten keskuudessa tehty kyselytutkimus, josta nähtiin, että DECT-puhelimeen tai kännykkään puhuttu aika korreloi suoraan oireiden kuten pistely suun alueella, astman kaltaiset oireet ja päänsäryn kanssa.

Eri maissa suoritetuissa kyselytutkimuksissa 3 – 10 % väestöstä kokee saavansa oireita matkapuhelimesta. Tavanomaisia oireita ovat päänsärky, kuumotus korvalla, huimaus, keskittymiskyvyn ja muistin ongelmat.

Käytännön neuvot:

  • Kännykkä sopii vain hätäpuhelimeksi, joten vain lyhyet puhelut sallitaan
  • Hanki lapselle handsfree tai kaiutinpuhelin
  • Muistuta, että tekstiviesti on puhelua turvallisempi.
  • Hanki puhelimeen vastaajatoiminto, jolloin sitä ei tarvitse pitää auki jatkuvasti. Avoinna olevaa puhelinta ei suositella pidettäväksi lähellä kehoa.
  • Älä anna lapsen puhua kännykkään autossa, junassa tai metrossa. Peltikori vaimentaa säteilyä ja kännykkä nostaa tehojaan tällaisessa katveessa.
  • Älä luovu lankapuhelimesta. Kerro lapselle, että lankapuhelin on paras vaihtoehto säteilyä ajatellen.
  • Perinteinen johdollinen puhelinlaite on turvallinen –langaton DECT-puhelin puolestaan säteilee jopa enemmän kuin – kännykkä.
  • Huolehdi, ettei lapsi nuku kännykkä tyynyn alla tai auki oleva puhelin samassa huoneessa.
  • Älä myöskään hanki lapselle langatonta nettiyhteyttä vaan perinteinen kaapelilla toimiva ADSL-liitäntä.
  • Suojaa lapsen makuuhuone säteilyltä: Ikkunaan voi hankkia verhot ja seiniin maalia, verkkoa tai tapettia (katso tuotteet)
  • Myöskään raskaana olevien naisten ei ole syytä pitää kännykkää sikiön lähellä vatsan päällä. Tutkimuksissa on havaittu muutoksia sikiön sydämen toiminnassa altistuttaessa matkapuhelinsäteilylle.
Kännykkä lapselle?

Vasemmalla: Kännykän säteily tunkeutuu 5-vuotiaan aivoihin syvälle

Keskellä: kännykän säteily 10-vuotiaan aivoissa

Oikealla: aikuisen aivoissa


Asuinparatiisina sähkösuojattu koti
Saksassa syntyi jo 60-luvulla koulukunta nimeltä Rakennusbiologia, jonka perustajan Dr. Anton Schneiderin oppien kulmakivi on sähkömagneettisten kenttien minimoiminen rakentamisessa.
Luonnon sähkömagnetismi ja uusi teknologia
Ihminen on sen sijaan luonut ympärilleen keinotekoisen sähkömagneettisen ympäristön, joka haavoittaa luonnon heikkojen kenttien informaation varassa toimivia lajeja; lintuja ja mehiläisiä.
Kännykkätiede – pelissä rahat ja henki
”Altistaako runsas matkapuhelimenkäyttö kasvainriskille” on kysymys, joka edelleen odottaa lopullista vastausta.