Julkaistu

Kodin suojaus langattomilta lähettimiltä


Kodin suojaus langattomilta lähettimiltä

Euroopan ympäristövirasto, EEA, antoi syksyllä 2007 kehotuksen noudattaa varovaisuutta langattomien verkkojärjestelmien laajentamisessa. EEA:n lausunto liittyi USA:ssa perustetun tutkijaorganisaation Bioinitiative Working groupin (www.bioinitiative.org) kokoamaan aineistoon, joka osoittaa, että matkapuhelinsäteily ja langattomat verkot (wlan, wimax) voivat vaikuttavaa hyvinvointiimme.


Fysiologian emeritusprofessori Osmo Hänninen Kuopion yliopistosta on huolissaan uuden tekniikan lisääntymisestä. ”Joka puolella on langattomia lähettimiä, joiden säteily tunkeutuu seinärakenteiden läpi koteihimme halusimmepa tai emme. Ainakin herkimmät reagoivat ja lapset voivat saada oireita”, muistuttaa Hänninen. Professori Osmo Hänninen luovuttaakin toukokuussa 2008 sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikolle raportin tuoreimmista tutkimustuloksista. Sama materiaali jaetaan eri puolilla maailmaa 60 maan hallitukselle. Tapahtuma on amerikkalaisten tutkijoiden organisoima. Langaton teknologia tuottaa säteilyä, jonka kaikkia vaikutuksia ei edes vielä tunneta. Voimme onneksi vaikuttaa omaan terveyteemme sekä suojaamalla kotimme että vahvistamalla elimistöämme.

Antioksidantit ja säteily

Vaikka keholla on omat hienot korjausmekanismit, ne eivät aina riitä. Joidenkin antioksidanttien on todettu tutkimusten mukaan suojaavan soluja matkapuhelinsäteilyltä. Tässä mainitsemani yksittäiset tuotteet ovat niitä, joita vasta on tutkittu.

Melatoniini on kehon suojauksen kuningatar, josta tiedetäänkin eniten. Turkkilaistutkijoiden rottakoe osoitti, että jo lyhytaikainen altistus kännykkäsäteilylle saattaa aiheuttaa ihossa ja munuaisissa muutoksia, joita melatoniinin antioksidanttivaikutus ehkäisi. Tutkijat muistuttivat, että iho elimistöä suojaavana on herkempi säteilylle kuin sisäelimet. Tosin munuaisetkin saattavat altistua säteilylle, jos puhelinta pidetään vyölaukussa.

Turkkilaistutkimuksessa jaettiin 30 laboratoriorottaa kolmeen ryhmään, joista yhtä ryhmää ei lainkaan altistettu. Toista ryhmää altistettiin kännykkäsäteilylle 30 minuuttia kymmenen päivän ajan. Kolmanteen ryhmään kuuluvat rotat saivat melatoniinia 10 milligrammaa painokiloa kohti ennen 30 minuutin säteilytysjaksoa kymmenenä päivänä.

Tämän jälkeen tutkimusryhmä selvitti rottien ihovauriot, analysoivat veressä ja virtsassa mahdollisesti ilmenevät rasvojen hapettumista kuvaavat merkkiaineet, munuaisvauriot ja hapetusstressin. Kännykälle altistuneista rotista, jotka eivät saaneet melatoniinia (kakkosryhmä) löydettiin selviä merkkejä ihovaurioista. Niiden munuaisten toiminta oli myös heikentynyt ja rotat kärsivät hapetusstressistä.

Kolmosryhmän rotilla, joille oli annettu melatoniinia ennen säteilytystä, ei havaittu mitään edellä mainittuja haittoja. Tästä rotat saivat tutkijoiden mukaan olla kiitollisia melatoniinin antioksidanttiominaisuuksille. Voisiko melatoniini suojata myös ihmisiä? Melatoniini auttaa ainakin unihäiriöissä, joista monet säteilylle altistuneet tuntuvat kärsivän.

Samoin neidonhiuspuu-uutteella nähtiin rottakokeissa suotuisia vaikutuksia. Kännykkäsäteilylle altistettujen rottien aivovaurioriski laski merkittävästi rinnakkaisryhmään verrattuna, mikäli ne saivat neidonhiuspuu-uutelisän. Melatoniini, neidonhiuspuu-uute, kalsium, sinkki, C-vitamiini ja marjoista mustikka osoittivat lupaavia tutkimustuloksia koe-eläimillä tai soluilla tehdyissä kokeissa. Todennäköisesti luonnossa on monia suojaavia yhdisteitä eikä olekaan hyväksi syödä yhtä valmistetta pitkään, koska antioksidanteilla on antagonistisia (vastakkais) vaikutuksia

Suojaa kotisi säteilyltä

Nukutko huonosti, onko yöunesi katkonaista? Ulkoiseen ympäristöömme emme voi vaikuttaa, mutta oman kodin suojaus lisääntyviltä langattomilta signaaleilta voi parantaa unta ja elämänlaatua. Makuuhuone ja lastenhuone ovat Osmo Hännisen mukaan arvokkaita kohteita suojata säteilyltä.. Laadukkaan unen aikana elimistö uudistuu ja aivot saavat tarvitsemansa levon toimiakseen taas virkeinä. Tiedetään, että jo hyvin alhainen kännykkäsäteily saa aikaan mm. kalsiumkanavien vuotoa soluissa. Kalsium on yksi tärkeimpiä mineraaleja uniprosessissa.

Antennisäteilyn luonne on uusien tekniikoiden myötä muuttunut yhä rakenteita läpäisevämmäksi. Säteilyltä suojaavilla verkoilla, maaleilla, tapeteilla ja kankailla voi suojata kodin seiniä ja ikkunoita. Ikkunapinta on erityisen hauras. Se läpäisee tukiasemien purskeiset radioaallot herkästi. Säteilytasot kannattaa luonnollisesti mitata.

On myös tärkeätä, että säteilyltä suojaavia seinämateriaaleja ja kankaita tutkitaan tieteellisesti. Asiakkaan kannalta on turvallista, että tuotteella on takuutodistus. Saksassa onkin tehty yliopistotason selvityksiä suojamateriaalien tehosta (Pauli & Moldan). Ikkunaverhoiksi soveltuvat kankaat toimivat, koska ne sisältävät hopeoituja kuparilankoja, jotka on sommiteltu huomaamattomasti kankaaseen rakenteeltaan siten, että suojauskyky on optimaalinen. Joissakin kohteissa pelkästään ikkunoita suojaamalla (tukiasema vastapäätä) voidaan madaltaa säteilytasoja lähes kymmenesosaan lähtötasosta. Kankaista saa rakennettua makuuhuoneeseen myös vuodesuojan, joka toimii samalla periaatteella kuin säteilyltä suojaava Faraday-häkki. Sen uumenissa radiotaajuiset signaalit vaimenevat. Wlan- ja kännykkäsäteily menettävät suuren osan tehostaan. Säteilymaaleilla voi suojata myös kokonaisen omakotitalon tehokkaasti joko ulkopuolelta tai sisäseinien osalta esimerkiksi makuuhuoneissa. Verkko talon rakenteissa tai tapetin alla toimii hyvänä puskurina sähkömagneettiselle säteilylle. Suojaus on kokonaisuus ja asuinympäristön valinta on luonnollisesti tärkeä osa tätä kokonaisuutta. Vältä ympäristöä, jossa on jo lähtökohtaisesti paljon säteilyn lähteitä.

Myös kodin suojauksen hyötyä on tutkittu. Ruotsissa tehdyssä tuoreessa 2000 henkilöä kattavassa kyselytutkimuksessa (HET-utredningen) todettiin, että 77 % jo herkistyneistä henkilöistä kokivat hyötyvänsä kodin suojauksesta tai oleskelusta vähän säteilevässä ympäristössä.

Kodin tekniikka/faktaruutu

  • älä luovu lankapuhelimesta
  • langaton kotipuhelin Dect säteilee voimakkaasti
  • langallinen laajakaista turvallinen

Asuinparatiisina sähkösuojattu koti
Saksassa syntyi jo 60-luvulla koulukunta nimeltä Rakennusbiologia, jonka perustajan Dr. Anton Schneiderin oppien kulmakivi on sähkömagneettisten kenttien minimoiminen rakentamisessa.
Luonnon sähkömagnetismi ja uusi teknologia
Ihminen on sen sijaan luonut ympärilleen keinotekoisen sähkömagneettisen ympäristön, joka haavoittaa luonnon heikkojen kenttien informaation varassa toimivia lajeja; lintuja ja mehiläisiä.
Kännykkätiede – pelissä rahat ja henki
“Altistaako runsas matkapuhelimenkäyttö kasvainriskille” on kysymys, joka edelleen odottaa lopullista vastausta.