Julkaistu

USA:n tuomioistuin punnitsee kännyköiden haitat


USA:n tuomioistuin punnitsee kännyköiden haitat

Washington DC:n Korkein oikeus ilmoitti 8. elokuuta 2014 jatkavansa prosesseja, joissa 13 aivokasvainpotilasta, tai heidän omaistaan vaativat vähintään 100 miljoonan dollarin korvauksia terveyden menetyksestä laitevalmistajilta, muun muassa Nokialta, Motorolalta ja Samsungilta.


Korkeimman oikeuden päätökseen jatkaa joukkokanteen käsittelyä vaikutti pitkälti se, että keväällä julkaistussa ranskalaistutkimuksessa, Coureau et al.(2014), saatiin vahvistavaa lisänäyttöä erityisesti matkapuhelimen käytön suurkulutukseen liittyvästä aivokasvainriskistä.

Uusi epidemiologinen tutkimus tukee sekä ruotsalaisprofessori Lennart Hardellin että 2010 julkaistun Interphonen tuloksia. Epävarmuus hälvenee.

Korvausvaatimukset, puhumattakaan prosessin julkisesta luonteesta, voivat merkitä suuria taloudellisia takaiskuja vastaajina oleville kännykkäfirmoille.

Epäilemättä, myös kuluttajien luottamus tuotteiden turvallisuuteen punnitaan. Mahdollisten riskien laajempi tiedostaminen voi toisaalta johtaa turvallisempiin käyttötapoihin ja tuotekehittelyyn, mikä pitkällä tähtäimellä on yritystenkin etu.

Washington DC:n Korkein oikeus aikoo jatkossa kuulla viittä asianosaisten todistajaa. Helsingin Yliopiston dosentti Dariusz Leszczynski otti blogissaan ennalta kantaa prosessin mahdollisuuksiin. Leszczynski toimi 15 vuotta matkapuhelintutkijana Säteilyturvakeskuksessa. Hän oli myös yksi 30 asiantuntijasta Maailman terveysjärjestö WHO:n syöväntutkimuslaitoksen IARC:n kokouksessa 2011, jolloin matkapuhelinsäteily luokiteltiin ”mahdollisesti karsinogeeniseksi ihmiselle”, kategoriaan 2B.

Mitkä ovat USA:n joukkokanteen menestymismahdollisuudet tieteen näkökulmasta, on kiinnostava kysymys.

Dariusz Leszczynski kommentoi blogissaan:

”Tämänhetkinen tieteellinen näyttö on riittävää matkapuhelinsäteilyn luokittelemiseksi IARC-skaalan 2A-kategoriaan ”todennäköisesti karsinogeeninen ihmiselle”. Aika näyttää, muuttuuko ”todennäköinen” varmaksi. Joka tapauksessa kestää kymmeniä vuosia, ennen kuin ongelma on perusteellisesti ratkaistu. Sitä odotellessa meidän pitäisi toteuttaa ennalta varautumisen periaatetta, johon on olemassa vankat perusteet.”

Kuluttajat, alan teollisuus ja lainsäädännöstä vastaavat viranomaistahot elävät mielenkiintoisia aikoja.

Erja Tamminen

tietokirjailija

Järvenpää

http://www.pharmiweb.com/PressReleases/pressrel.asp?ROW_ID=96815#.U_9Cu8V_uPv

http://betweenrockandhardplace.wordpress.com/2014/08/14/carcinogenicity-of-cell-phone-radiation-2b-or-not-2b/


Asuinparatiisina sähkösuojattu koti
Saksassa syntyi jo 60-luvulla koulukunta nimeltä Rakennusbiologia, jonka perustajan Dr. Anton Schneiderin oppien kulmakivi on sähkömagneettisten kenttien minimoiminen rakentamisessa.
Luonnon sähkömagnetismi ja uusi teknologia
Ihminen on sen sijaan luonut ympärilleen keinotekoisen sähkömagneettisen ympäristön, joka haavoittaa luonnon heikkojen kenttien informaation varassa toimivia lajeja; lintuja ja mehiläisiä.
Kännykkätiede – pelissä rahat ja henki
”Altistaako runsas matkapuhelimenkäyttö kasvainriskille” on kysymys, joka edelleen odottaa lopullista vastausta.