Julkaistu

Koululaisille tabletit – suurin munaus 500 vuoteen?


Koululaisille tabletit ̶ suurin munaus 500 vuoteen?

Neittaanmäki kertoo pitävänsä esikuvanaan Etelä-Koreaa, jossa on myös tehty päätös kirjattomista kouluista 2016 vuoteen mennessä.


Jyväskylän yliopiston dekaani Pekka Neittaanmäki ei ehkä tiedä, että elektroniikkajätti Samsungin kotimaassa nuoret ovat alkaneet kärsiä ”digitaalisesta dementiasta”. Oireet koettelevat erityisesti niitä, jotka käyttävät runsaasti älypuhelimia ja pelaavat. Kognitiiviset toiminnot alkavat heiketä, sillä digitaalisen dementian ongelmana on aivojen yksipuolinen kuormitus. Nuoret eivät enää kykene keskittymään ja unohtelevat arkipäiväisiä asioita kuten oman puhelinnumeronsa. Vastaavaa kognitiivisen tason laskua nähdään esimerkiksi aivovauriopotilailla tai psykiatrisista sairauksista kärsivillä henkilöillä.

”Älypuhelimet ja pelit vaikeuttavat aivojen tasapainoista kehitystä. Kun pelit ja kännykän käyttö kehittävät vain vasenta aivopuoliskoa, oikean toimintakyky vastaavasti heikkenee”, kommentoi Soulissa toimiva lääkäri Byun Gi-won.

Langattomat verkot voivat aiheuttaa myös:

  • päänsärkyä, huimausta, koordinaatiovaikeuksia
  • väsymystä ja katkonaista yöunta
  • tinnitusta ja kipua korvan alueella
  • oppimisvaikeuksia ja keskittymiskyvyn ongelmia
  • sydämen rytmihäiriöitä

Korean tapaan Israelissa ollaankin valistuneita ja opetusminiteriö on uudessa kannanotossaan (2013) alkanut rajoittaa älypuhelimien ja langattoman internetin käyttöä erityisesti ala-asteikäisillä lapsilla. Langatonta internet-yhteyttä (Wlan) saa päivässä käyttää ainoastaan tunnin ja enintään kolmena päivänä viikossa. Opettajien on lisäksi huolehdittava, että kännykät ja muut laitteet ovat suljettuina aina, kun niitä ei tarvita opetuskäytössä.

Samoilla linjoilla ollaan Kanadan suurimpiin opettajajärjestöihin kuuluvassa ETFO:ssa. Se on vuosikokouksessaan päättänyt, että oppilaiden matkapuhelimet on pidettävä suljettuina ja varastoituina koulupäivän ajan. Kännykällä saisi soittaa vain opettajan erityisluvalla. Päätöksen perusteena on langattoman teknologian kuten Wi-fin ja kännyköiden opettajille ja oppilaille aiheuttama mahdollinen terveyshaitta.

Myös Suomen kouluihin hankittavat tabletit ja älypuhelimet sisältävät monia langattomia toimintoja kuten Wlan- ja 3G-yhteys. Suomessa asiat etenevät kuitenkin omalla painollaan: ”Nuorisolle muutosta ei tarvitse perustella. Se ottaa tietotekniikan uudet välineet ja sovellukset käyttöönsä joka tapauksessa”, kommentoi Jyväskylän yliopiston dekaani.

Mitä kustannuksiin tulee, teknologian puolesta puhujat korostavat mielellään oppikirjojen kalleutta, mutta jättävät mainitsematta, että yksi tabletti maksaa noin 150 euroa ja kestää parhaimmillaan kolme vuotta. Pelkästään Keski-Suomen peruskouluissa ja lukioissa tablettien hankintakustannus olisi viisi miljoonaa euroa.

Samanaikaisesti ihmetellään, mistä saataisiin varoja homekoulujen korjauksiin. Absurdiksi tilanteen tekee sekin tosiasia, että mikroaaltosäteily, jolla tabletitkin toimivat, lisää eräiden tutkimusten mukaan homeitiöiden jakaantumista.

Kun viranomaistahot monissa maissa kehottavat rajoittamaan lasten uuden teknologian käyttöä, Suomessa sitä pyritään lisäämään lasten edun vastaisesti. Eikö olekin suurin munaus 500 vuoteen?

Erja Tamminen

Tietokirjailija

Järvenpää

Lähteet

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0059

https://interactivepdf.uniflip.com/2/60627/289518/pub/

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/southkorea/10138403/Surge-in-digital-dementia.html

http://mieuxprevenir.blogspot.ch/2013/07/switzerland-teachers-vote-to-keep-wi-fi.html

http://www.gsma.com/publicpolicy/israeli-ministry-of-education-issue-guidelines-to-limit-wi-fi-in-schools

http://ca.finance.yahoo.com/news/ontario-teachers-union-wants-cell-203000914.html


Asuinparatiisina sähkösuojattu koti
Saksassa syntyi jo 60-luvulla koulukunta nimeltä Rakennusbiologia, jonka perustajan Dr. Anton Schneiderin oppien kulmakivi on sähkömagneettisten kenttien minimoiminen rakentamisessa.
Luonnon sähkömagnetismi ja uusi teknologia
Ihminen on sen sijaan luonut ympärilleen keinotekoisen sähkömagneettisen ympäristön, joka haavoittaa luonnon heikkojen kenttien informaation varassa toimivia lajeja; lintuja ja mehiläisiä.
Kännykkätiede – pelissä rahat ja henki
”Altistaako runsas matkapuhelimenkäyttö kasvainriskille” on kysymys, joka edelleen odottaa lopullista vastausta.